tiistai 15. huhtikuuta 2014

Esimakua Lagosista ja puoli delfiiniä



Täällä on parhaillaan menossa kahden viikon pääsiäisloma, joten lähdettiin kavereiden kanssa käymään Etelä-Portugalin merenrantakaupungissa Lagosissa. Mukana menossa oli Anna, Marlene, Laura, Matteo ja Marlenen poikaystävä Markus.

Annan ottama kuva
Kaupunki itsessään oli pieni ja nähtävyyksinä oli ne perinteiset kirkot, patsaat ja kaupungintalo. Keskustassa oli paljon turistiravintoloita ja -kojuja, mutta se oli ainakin tähän aikaan silti viihtyisä eikä liian turismin pilaama (kuten muun muassa lähistöllä oleva Portimão, jonka läpi mentiin paluumatkalla). Rauhallisempia katujakin löytyi, kun uskaltautui pari korttelia turistialueita edemmäs. Se kuitenkin tarkoitti myös keskustan loppumista. Kulttuurin- ja historiannälkäisille Lagosilla ei ole kauheasti annettavaa verrattuna moniin muihin Portugalin kaupunkeihin, mutta rentoon rantalomaan se on kuin tehty.


Yksi nähtyvyys/historiapläjäys oli, että Lagosissa on aikoinaan ollut Euroopan ensimmäinen orjatori. Lähdettiin kartan perusteella katsomaan sitä ja löydettiin lopulta punainen seinä. Ehdottomasti Portugalin nähtävyyksien top vitoseen siis!



Yövyttiin pienessä hostellissa Ocean Viewissä, joka oli muokattu majapaikaksi yhteen kaupungin rikkaamman alueen asuintaloista. Hostellin omistajaperhe asui myös itse siellä ja suloinen pikkutyttö pyörikin tiloissa ahkeraan muun muassa opetellen laskemaan. Koko hostellissa oli kuitenkin vain yksi kylpyhuone/vessa eikä omistajakaan ollut ystävällisimmästä päästä, joten huippuarvosanoja hostellille ei voi antaa. Pisteitä kuitenkin kattoterassista sekä viihtyisästä sisäänkäynnistä, josta alla pari kuvaa. Hostellin yhteiset tilat oli rakennettu talon ulkopuolelle ison teltan suojiin pihalaatoitukselle, joten keittössä ja 'olohuoneessa' oli välillä aika viileää. Hauska tuollainen hostelli, jossa moni asia oli ratkaistu talon sanelemin ehdoin luovuutta käyttäen.



Ylipäätään alueen taloilla oli viihtyisiä ja kasvintäyteisiä pihoja, joista olin tietenkin innoissani. Alla salakuva yhdestä pihasta.



Pääsiäinen on Portugalissa iso juhla ja sen lähestyminen näkyi Lagosin kaduilla tämäntyyppisillä koristeluilla.



Loma oli tosi rento ja käytettiinkin paljon aikaa istuskeluun, makoiluun ja auringosta nauttimiseen.




Välillä otettiin muutama askelkin.



...ja sitten mentiinkin taas rannalle makoilemaan.

Marlenen ottama kuva


Hymyt oli herkässä!


Marlenen ottama kuva
Rannan läheltä löytyi heppoja,


kaupungin muureilta taidetta,



...ja rannoilta mahtavia maisemia.


Yhtenä iltana päätettiin tehdä porukalla pizzaa ja ostettiin siihen pari kassillista aineksia kaupasta. Perille päästyä todettiin, että hostellin keittössä on vain liesi, ei uunia. Menestys! Pienen epätoivon ja googlettelun jälkeen saatiin selvitettyä, että pizzanteko onnistuu myös pannulla ja täytteidenkin pitäisi kypsyä siinä samalla. Päädyttiin lopulta tekemään varsin epämääräisen näköisiä calzone-pizzoja, joissa pohjan toinen puoli käännetään toisen päälle ja lopputulos näyttää isolta pasteijalta. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä.


Hauva ikkunassa! Perus kirjakaupan näyteikkuna siis.
Keskustan vierestä lähti viisi kilometriä pitkä hiekkaranta, mutta uskomatonta kyllä, ei käyty sillä ollenkaan. Ensi kerralla haluan kävellä tuon rannan edestakaisin päästä päähän. Ja todellakin haluan mennä Lagosiin uudestaan!



 Jaa miksei menty sille pitkälle rannalle? Koska toisella puolen oli niin mielettömän upeita pieniä rantoja ja kallioita, ettei millään maltettu! Pitkälle hiekkarannalle pääsee monessa lomakohteessa, mutta Lagosissa on kymmenen pientä hiekkarantaa kallioiden välissä, joita ei ihan joka paikasta löydykään. Kallioista pientä esimakua alla olevan kuvan taustalla.

Markusin ottama kuva
 Kalliot ja rannat oli niin vaikuttavia, että haluan tehdä niille ihan oman postauksensa. Varautukaa siis mykistäviin maisemiin ja äkilliseen matkakuumeeseen lähipäivinä!

 Neljännen matkapäivän aamuna heräsin sairaana, joten viimeiset pari päivää meni vähän varoen. Vietin aika paljon aikaa istuen kahviloissa juoden tuoremehua, mutta kävin myös vähän rannallakin. Olo oli sen verran huono, että jo kilometrin kävely tuntui tosi uuvuttavalta. Jouduin myös merituulta vältellen perumaan lauantaisen delfiiniristeilyn, jossa kaverit näki kuulemma ainakin 30 delfiiniä. Sain kuitenkin toivomiani kuvia reissusta eli jotain ainakin! Tässä menee yksi polskuttelija:

Marlenen ottama kuva
 Delfiininbongauskin taitaa löytyä seuraavan kerran listalta. Tottakai vähän harmi, että paria päivistä ei voinut oikein käyttää niin kuin oli aikonut, mutta sain kuitenkin olla suurimman osan ajasta täysillä menossa mukana ja päästä seikkailemaan kallioilla ennen sairastumista.



Paluumatkalla Lissabonia kohti ehdin nähdä kauniita maisemia ennen nukahtamista. Ikkunasta näkyi muun muassa appelsiinipuita ja katujen varsilla olevia kojuja, joissa myytiin viereisten puiden hedelmiä. Myös vihreää kukkulaista maisemaa olin paljon. Kaunista!


Seuraavassa postauksessa on luvassa syitä siihen miksi Lagosin tulisi olla jokaisen luonnosta ja rantarentoilusta nauttivien tulevien matkakohteiden listalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti