keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hei vähän mielenkiintoista!


Aloin äsken ottaa selvää ohjeistuksesta sosiologian kurssin tehtävään ja törmäsin jälleen johonkin jännittävään. Ohjeet löytyi opettajan kotisivuilta, joita yhtäkkiä pidinkin tehtävänantoa mielenkiintoisimpina. Opettaja kuvailee siellä tieteellisiä kiinnostuksenkohteitaan näin: 

"I am against all kind of crimes. That is why I am against penitentiary system and penitentiary industrial system; because they legitimate crime as a privilege of politically important people and present as innate criminals socially isolated people, both inside and outside walls.

The main problem of penitentiary system is not torture, be it occasional or systemic. The main problem of modern penal system is the way it legitimate institutional lies about what happens inside prison and outside as well, as a way of reinforcing by judicial means social, economic and political privileges and depress further isolated people isolation."

António Pedro Dores 


Ponte 25 de Abril -silta, jonka nimen kerroin aikaisemmin vaihtuneen vallankumouksen jälkeen. Annan ottama kuva.
Samalla sivulla CV:ssään opettaja toteaa, että sosiologian opettaminen tuli lailliseksi Lissabonissa vasta 1974, koska tuota aikaa edeltänyt diktatuuri ei sallinut sitä. Hän myös kertoo, että Portugalissa akateemiset rakenteet tuli käytännössä rakentaa alusta vuoden 1974 vallankumouksen jälkeen.

En tiedä mitä te muut olette mieltä, mutta suomalaisten yliopisto-opettajien kotisivuilta löytyvät tekstit on mun kokemuksen mukaan aika erilaisia. Tässä arvot ja mielipiteet on löyty kiertelemättä pöytään ja maan historialliset vaiheet on olennainen osa CV:tä. Kävin mielenkiinnosta parin Helsingin yliopiston sosiologian professorin sivuilla ja ne oli samantyyppiset kuin ne, joita olen aikaisemmin Valtsikalla nähnyt. Sivuilla kuvaillaan tutkimuskohteet ja -hankkeet ja CV on meille perinteinen listaus työkokemuksesta ja koulutuksista. En tiedä  kuinka yleistä täällä on esittäytyä kotisivuilla Doresin tapaan, mutta aika suuri ero siihen mihin olen tottunut.

Tykkään tyylistä, sillä mun mielestä tieteellinen tutkimus ylipäätään usein yritetään verhota kantaaottamattomaksi neutraaliksi tutkimukseksi, jota se ei todellisuudessa voi olla. Ihmiset tekee tutkimuksia ja tutkimuksia tekevillä ihmisillä on arvoja, jotka aina jotenkin vaikuttaa tutkimukseen. Näin sanomalla en kuitenkaan tarkoita, ettei objektiivisuuteen pyrkiminen kannata. Sanon, ettei se lopulta ole täysin mahdollista.

...ja näin tiedemyyrä minussa kaivautui kolostaan :)

Graffiti Picoasin metroaseman vieressä. Miksiköhän tuon rakennukset ikkunat on muuten täytetty tiilillä? Muistan kuulleeni jostakin, että ainakin joissakin rakennuksissa ikkunat on muurattu sortumisvaaran takia.
Aika ristiriitainen olo, kun toisaalta on koti-ikävä, mutta toisaalta oon ihan innoissani siitä miten voin melkein päivittäin oppia ja nähdä uutta tästä maasta ja kulttuurista. Oon nyt ollut täällä puoltoista kuukautta, mutta aika tuntuu paljon pidemmältä kun on ehtinyt tapahtua monenlaista. Tällä hetkellä suunnitelmissa on päästä viikonloppuna vielä yhdelle opastetulle kävelykierrokselle ja fado-konserttiin. Viikon päästä siitä olisi tarkoitus mennä Lissabonin ulkopuolelle Torres Vedrasin karnevaaleille juhlimaan. Siitä alkaakin karnevaaliviikko eli loma, jonka aikana haluttaisiin muutaman kaverin kanssa mennä käymään Pohjois-Portugalin suunnalla sisältäen ainakin Porton kaupungin ja mahdollisesti muitakin paikkoja. Oon vähän huolissani pääsenkö kaikkiin mukaan, sillä oon taas (!) kuumeessa ja flunssassa, mutta nythän on vasta tiistai. Tosi moni on ollut nyt kipeänä täällä, melkein kaikki vähintään vähän. Viimeksi kun olin sairaana kämppis sanoi, että voidaan tehdä mulle jotakin portugalilaislapsille tuttua ihmetroppia, jonka idea on kutakuinkin laittaa porkkanaviipaleita ja sokeria kerroksittain ja hauduttaa yön yli. Kuulostaa niin hämmentävältä, että pitää ehkä testata! Jos mikään muu ei toimi, niin plasebo toimii.

Viime päivityksessä fiilistelin kukkakuvilla, mutta tältä täällä enimmäkseen näyttää edelleen. Annan ottama kuva tammikuun lopulta.
Miradouro da Graça ja sen ulkokahvila tammikuussa. Täällä on koko mun tähänastisen oleskelun ajan ollut päivisin 11-16 astetta lämmintä, mikä tarkoittaa näillä tuulilla ja sateilla, että syystakilla, huivilla ja neuleella varustettuna on sopiva tai vähän viileä. Aina välillä on aurinkoisiakin hetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti