lauantai 24. toukokuuta 2014

Eurovaalit, politiikka ja muutama vakava sana

Ulos eurosta! Suojakilpi tulee! Demokraattiselle ja isänmaalliselle hallinnolle! / PCTP: Kommunistinen työväenpuolue
Kun lauantain jalkapallojännityksestä on selvitty, heti sunnuntaina on luvassa eurovaalit. Koska Portugali on aika pahassa jamassa, vaalien tulos on nyt erityisen tärkeä siinä mihin suuntaan maata lähdetään tulevaisuudessa ohjaamaan. Juttelin vähän vaaleista kehitystutkimuksen professorin kanssa ja proffa sanoi, että vaalikojuilla on ollut paljon tavallista hiljaisempaa. Toisaalta oikeistolaista hallitusta vastustetaan kovin sanoin, mutta toisaalta taas kansalta on mennyt usko siihen, että yksikään puolue voisi pelastaa tilannetta. Ihmiset on lamaantuneita ja toivottomia politiikan suhteen.

Rakennetaan Eurooppa uudelleen. / PAN: Puolue eläimille ja luonnolle
Nappailin parina päivänä kuvia kaikista vastaan tulevista vaalimainoksista, mutta nyt kun selvitin mitä lyhennykset tarkoittaa, vastaan näytti tulevan vain enemmän tai vähemmän vasemmistopuolueita. Niitä tässä maassa näyttääkin olevan paljon. Hallituksessa kuitenkin tällä hetkellä toimii enemmistönä PS eli sosialistipuolue (keskusta-vasemmisto) sekä PSD eli sosiaalidemokraattinen puolue (keskusta-oikeisto), jotka molemmat kannattaa eurooppalaista yhteistyötä sekä markkinataloutta.

Puolustamassa portugalilaista identiteettiä / PTP Portugalin työväenpuolue
Portugalissa eurokriisin alkuaikojen peruskuvio oli, että pankit ikään kuin loi tyhjästä rahaa ja antoi liian avokätisesti lainoja sekä vähävaraisille yksityishenkilöille, mutta mikä tärkeintä, myös suurille rakennusfirmoille. Uusia taloja alettiin rakentaa vinhaa vauhtia, mutta jossakin kohtaa selvisi, ettei kenelläkään ollut enää varaa ostaa kiinteistöjä eikä firmat – yksityishenkilöistä puhumattakaan – voineet maksaa velkojaan takaisin. Moni rakennuskin jäi pönöttämään paikalleen puolivalmiina rahoituksen loppuessa. Kaikki tämä luonnollisesti johti useiden pankkien konkurssiin, koska tyhjästä on paha nyhjästä.

Euro vajoaa maahan. Kansanäänestys nyt! / MAS: Vaihtoehtoinen sosialistinen liike
 Kuten kuvista näkyy, osa puolueista kannattaa tällä hetkellä eurosta luopumista. Proffan mukaan alkuperäiseen valuuttaan palaaminen ei ole kuitenkaan kovin yksinkertainen kysymys, sillä sen myötä tuontihinnat kaksinkertaistuisi ja jo ennestään valtavan lainaerän arvo suurenisi merkittävästi. Kuten kaikille varmaan jo oli selvää, mikään ratkaisu ei tällä hetkellä ole Portugalille erityisen hyvä.

Haluamme elää täällä jaloillamme / Bloco de Esquerda - Vasemmistopuolue
Proffa myös kertoi, että Portugalissa on tällä hetkellä paljon sosiaalisia ongelmia. Työttömyyden ja asunnottomuuden lisäksi on paljon masennusta ja itsemurhia. Samaan aikaan lapset kiusaa, tappelee ja jopa masentuu enemmän kuin normaalisti heijastuksena vanhempien taloudellisista huolista. Myös tapauksia, joissa mies tappaa vaimonsa ja itsensä on ollut suhteessa runsaasti viime aikoina. Kadulla elävät ihmiset ei ole edes pääkaupungin keskusta-alueella harvinainen näky. Ongelmat, joita Portugalissa tällä hetkellä on, ei siis todellakaan ole kevyttä tasoa.

Kaikella rohkeudella! Puolustaa ihmisiä ja maata / CDU / PCP-PEV: Kommunistinen puolue ja Vihreät (liittouma)
 Yksi mielenkiintoinen asia, jonka professori mainitsi, oli että järjestelmä köyhien tukemiseksi on aika erikoinen – vai pitäisiköhän sanoa suoraan, että läpimätä. Yleinen keino avustaa köyhiä täällä on jakaa perheille ruokaa ruokajonoissa. Suhteessa kokonaiskustannuksiin yksi lautasellinen maksaa valtiolle noin 3,80 euroa. Jos nelihenkinen perhe käy joka päivä syömässä jonossa, tämä tarkoittaa valtiolle noin 470 euron kustannuksia kuukaudessa pelkästä perheen ruokailusta. Siitäkin huolimatta hallitus lakkautti vähän aikaa sitten pienituloisten perheiden tuen, joka oli tätä summaa pienempi, muistaakseni kolmellasadalla alkava luku. Jo tuolla summalla perheet saisi ruoan lisäksi paljon muutakin tarvitsemaansa. Organisaatioiden kuitenkin tarvitsee käyttää köyhiä tukevia, mutta ei parempaan tilanteeseen ohjaavia keinoja, koska valtiolta saadut järjestöavustukset riippuu järjestön tarpeellisuudesta eli käytännössä köyhien määrästä. Organisaatioita taas ei ole varaa kaataa, koska ne avustavat köyhiä sekä antavat työpaikkoja. 

...ja logiikan siemen oli missä? Toki pitää muistaa, että professori ei ole kaiken tiedon lähde, vaan myös tavallinen ihminen eli poliittinen toimija. Tällaisen argumentaation kuuleminen työkseen taloutta ja politiikkaa tutkivan suusta ei kuitenkaan juuri naurata.


Eli: Jos maan talous on samassa kunnossa kuin sen rakennukset, jostakin pitää loihtia ulospääsy pinteestä. Vaikka piirtämällä ovi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti