sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Alerta vermelho ja otteita Bairro Altosta

Tänään Portugalissa myrskyää ja tyrskyää. Rannikkoalueilla kuten täällä Lissabonissa on päällä alerta vermelho (red alert) eli ulkonaliikkumiskielto iltaysistä yökolmeen. Tuulennopeuden varoitettiin nousevan joillakin alueilla jopa 36 metriin sekunnissa, mutta tällä hetkellä säähavainnot sanoo nopeuden olevan 15 metriä Lissabonissa. Tornadouhkastakin puhuttiin, mutta saa nähdä miten käy. Ikkunoista kuuluvan huminan ja ulinan perusteella voi sanoa, että ainakin täällä mäenhuipulla tuulee aika hurjasti. Ratkaistiin tilanne laittamalla ikkunaluukut kiinni ja avaamalla viinipullo. Tein myös menuun sopivasti suomalaista pannukakkua, joka näyttää kelpaavan hyvin.

Myrskyvaroituksen kuullessaan a) muisteleeko katti miten sikiöasento tehdään vai b) peittää silmät, laittaa pään polviin ja valmistautuu hätälaskuun?
Laura, Alberto, Anna ja Elena Bairro Altossa
Olin eilen ensimmäistä päivää kutakuinkin terveenä ja päätin lähteä katsomaan miltä ulkomaailma näyttää. Aiottiin ensin muutaman kaverin kanssa mennä katsomaan miltä suklaafestivaaleilla näyttää, mutta kun jono kiersi melkein koko korttelin ympäri (oikeasti), niin luovutettiin ja mentiinkin kahville Lissabonin suurimpaan kauppakeskukseen Colomboon. Erinäisten vaiheiden kautta päädyttiin syömään flammkuchenia tai tarte flambéeta, joka  on ilmeisesti aika suosittu pizzan tapainen ruoka tietyllä alueella Ranskan ja Saksan rajalla. En ollut jostakin syystä edes kuullut siitä ennen, vaikka majailin jossakin vaiheessa puolisen vuotta Frankfurt am Mainissa, jonka pitäis olla flammkuchen-aluetta. Läpyskä muistutti aika paljon pizzaa, mutta pohja oli vähän erimakuinen ja päällä oli ranskankermaa täytteiden lisäksi. Perusreseptiin ilmeisesti kuuluu pekonia ja sipulia, mutta omassani oli sipulin lisäksi sieniä. Ei mikään suuri elämys, mutta tulipahan testattua.

Anna, Marlene ja litran mojito
Superbock on toinen Portugalin isoista olutmerkeistä Sagresin ohella. Mun tarkoin kätketty hippisielu salaa aina vähän itkee, kun näen, että Bairro Altossa juomat tarjoillaan vain muovilaseista.
Illallisen jälkeen mentiin Bairro Altoon eli Lissabonin keskustassa olevalle alueelle, jossa on 300 baaria. Kuten arvata saattaa, siellä on paljon opiskelijoita, mutta sekaan mahtuu kaikenikäistä porukkaa aina eläkeläisiin asti. Baarit on pieniä ja tapana onkin ostaa juoma baarista ja mennä ulos kadulle juttelemaan. Bairro Alton kapeahkot kadut onkin melkein joka päivä illalla täynnä ihmisiä ja puheensorinaa. Maanantai on kuulemma ainoa päivä, jolloin meno on hiljaisempaa. Baarit alkavat aueta yleensä yhdeksän-kymmenen aikaan, mutta juhlijat saapuvat vasta yhdentoista jälkeen ja viipyvät kahteen-kolmeen, jolloin Bairro Alto sulkee ovensa. Sen jälkeen väki vaeltaa muille alueille kuten Cais do Sodréen ja juhlii siellä olevissa yökerhoissa aamuun asti. Yökerhot aukeavat kahdentoista aikaan, mutta silloin niissä ei ole vielä ketään.

Pala tunnelmaa Bairro Altossa
Bairro Alton hintataso on opiskelijabudjettia hivelevä, sillä puolen litran olut maksaa eurosta kahteen. Drinkin taas saa koosta riippuen 3-5 eurolla ja shotin eurolla tai parilla. Yhtenä iltana ostettiin litran mojito kuudella eurolla eikä muuten ollut mikään kaupan tiivisteestä tehty versio. Bairro Altossa on myös muutamasta baarista koostuva alue Erasmus Corner, jossa on nimensä mukaisesti paljon vaihtareita. Siellä vaikuttaa olevan aina hyvä meininki, mutta suosittelen Bairro Altoon suunnatessa kiertämään myös kortteleita, joissa on enemmän paikallisia ja vähemmän vaihtaribiletunnelmaa.

Taas oon ainoa, joka osaa käyttäytyä hyvin
Alueella, jossa on paljon väkeä tiiviisti pakattuna on tietenkin myös varjopuolensa. Eilen yhden kaverin lompakko katosi kesken juhlinnan ja mukana tietenkin kaikki passista, ajokortista ja luottokortista lähtien. Loppuilta vietettiinkin sitten poliisiasemalla. Vinkki juhlijoille yössä: varovaisuutta liikenteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti