Viiden päivän reissu venyi muutaman sattumuksen summana viikon seikkailuksi, mutta nyt olen taas takaisin Lissabonissa. Takana on muun muassa iloa, naurua, tuskastumista, sadetta, aurinkoa, sumua ja kolme uutta kaupunkia. Otin paljon kuvia ja ehti tapahtua vaikka mitä, joten päätin jakaa reissun muutamaan erilliseen päivitykseen. Ensimmäisessä on kuvia ja juttua Aveirosta, jossa oltiin lauantaina.
Aveiro on pieni rannikkokaupunki, joka sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Lissabonista pohjoiseen. Sitä sanotaan joskus pieneksi Venetsiaksi sen useiden kanavien ja moliceiroiksi kutsuttavien veneiden takia. ( Huom. tällä kertaa onnistuin erottamaan joen ja kanavan toisistaan, oonkohan kehittynyt ihmisenä vai luinkohan sittenkin matkaopasta? ;) ) Kaupunki on kuitenkin pieni ja Venetsia-tunnelma oikeastaan aika kaukana. Joka tapauksessa paikka on tosi viihtyisä värikkäiden talojen ja rauhallisen pikkukaupungin tunnelman ansiosta.
Koristetiiliä eli azulejoja oli Aveirossa(kin) paljon ympäriinsä |
Koska melkein koko päivän satoi, kaupunkia oli vähän hankala kiertää yhtä paljon kuin olisi haluttu. Kierrettiin kuitenkin koko keskusta ympäri välillä mennen kahville tai ostoskeskukseen sateensuojaan. Ylhäällä olevissa kuvissa on Aveiron paikallinen herkku, ovos moles (pehmeät kananmunat), jota tietenkin haluttiin testata. Leivos näyttää tiskillä hauskalta, mutta on ulkonäköään epäilyttävämpi tapaus. Ulkokuori on tehty vehnäjauhoista, vedestä ja oliiviöljystä. Sisältö taas on kananmunankeltuaista, sokeria ja riisijauhoa. Leivos maistuu lähinnä ylimakeutetulta kananmunankeltuaiselta eli se ei ollut suuri elämys. Oli kuitenkin hauska maistaa vähän erikoisempaa paikallisherkkua. Mielenkiintoista oli myös myöhemmin kuulla, että nunnat on alun perin alkaneet kehitellä leivoksia nimenomaan kananmunankeltuaisista, koska ehtoollisleipään tarvittiin vain valkuaista ja ylijäänyt keltuainenkin haluttiin hyödyntää jotenkin. Kätevää, mutta lopputulos on epäterveellinen ja aika kyseenalaisen makuinen.
Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen meni Aveiroon ja leikki nurkanvaltausta... Naapurisovun säilyminen jääköön arvoitukseksi. |
Kato Satu, vähän niinku Kööpenhaminassa :) |
Ennen Portoon lähtöä käytiin päivällisellä. Kello oli vasta kuusi ja ravintola, johon haluttiin mennä, oli kiinni. Tarjoilija kuitenkin näki meidät kuikuilemassa ovella ja kuultuaan meidän junan lähtöajan ystävällisesti otti meidät hoiviinsa tunnin varsinaista päivällisaikaa etuajassa. Monet ravintolat Portugalissa on auki lounasajan eli noin 12-15 ja avautuu uudestaan päivällisajaksi vasta seitsemän aikoihin. Päivällisellä söin ehkä kaikista tyypillisintä portugalilaista ruokaa nimeltä Bacalhau com natas. Oon syönyt sitä kerran aikaisemmin ja ruoka muistuttaa suomalaista lohilaatikkoa, mistä taisinkin kirjoittaa jo aikaisemmin. Bacalhau kilpailee maukkaudesta lohen kanssa ehdottomasti samalla tasolla.
Bacalhau com natas |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti